Niinhän se joulu taas oli ja meni. Aatto oli mukava ja hujahti nopeasti ohi.

Aamulla heräsin puoli yhdeksän aikaan. Hetki oli kyllä pakko makoilla sängyssä, sillä yöllä en nukkunut kuin 1,5 tuntia. Joulupukin kuumalinja aloitti taas perinteisesti aamun ja tällä kertaa katselin sen kokonaan lehden luvun lomassa.

Ennen joulurauhan julistusta koristelimme siskon kanssa kuusen. Tänä vuonna kuusi on pieni ja suloinen. Päätimme laittaa kuuseen vain sinihopeita värejä. Täytyy kyllä myöntää, että kuusesta tuli tosi upea.


Joulurauhan julistuksen jälkeen oli puuron aika. Sisko sai tällä kertaa mantelin. Puuron yhteydessä saimme iskältä perinteisen suklaapukit.


Puuron jälkeen sisko ja iskä lähtivät haudoille. Itse menin nukkumaan, sillä yöllinen valvominen verotti aika paljon. Nukuinkin sitten neljään asti iltapäivällä.

Saunaan menimme siskon kanssa kuuden aikaan. Löylyveteen tiputimme metsäntuoksua. Hyvät löylyt oli ja saunassa vierähti tunti.

Saunan jälkeen oli sitten vuorossa ruoka. Tänä vuonna tarjolla oli kinkkua, porkkana,-peruna- ja lanttulaatikkoa, rosollia, silliä, muikkua, kylmäsavulohta, graavilohta ja tummaa- ja vaaleaa joululimppua. Laatikot sekä graavilohi oli äitin valmistamaa. Ruokailimme reilun tunnin. Jokainen otti lisää, sillä ruoka oli niin hyvää.

Ruuan jälkeen kokoonnuimme sitten koko perhe takkahuoneeseen ja sisko jakoi lahjat. Tänä vuonna sain itse eniten lahjoja. Jaon jälkeen avasimme vuorotellen jokainen paketteja. Vanhemmille annoimme siskon kanssa Fazerin Gourmet konvehteja ja toisenlaisen lahjan, joka oli moskiittoverkko. Siskolle annoin pari kirjaa ja 200 euroa tilisiirtona. Itse sain:

* kaulakorun

* nilkkakorun (siskolta)

* yöpuvun

* pari paitaa

* rahapussin

* rukousliinan (kummeilta)

* Pandan Suklaamix Christmas rasian

* kolme kirjaa (yksi siskolta)

* Veikkauksen arpoja

* pikkuhousut

* Retkimuumipussilakanasetti

* Fiskarsin Muumimamma yleissakset (siskolta)

Sain kaiken, mitä olin toivonut ja enemmänkin lukunnottamatta hametta, jota äiti ei kaupasta millään ollut löytänyt. No, ei se mitään.


Lahjojen avaamisen jälkeen pelasimme koko perhe minun ja siskon serkulta saamaa Muuttuva labyrintti Avatar 3D:tä. Sitäkin olin toivonut jo viime jouluna. (En tosin juuri tätä Avatar 3D versiota.) Hetken ehdimme pelata kunnes iskä ja sisko lähtivät joulukirkkoon. Me jäimme äitin kanssa kotiin parantamaan maailmaa.

Iskä ja sisko tulivat kirkosta yhden aikaan yöllä kotiin. Katsoimme kaikki jouluyön messua Pietarin kirkosta, kunnes iskä lähti ensimmäisenä nukkumaan. Me muut katsoimme messun loppuun ja sitten menivät myös sisko ja äiti nukkumaan. Minä katsoin vielä nauhalta Samu Sirkan joulutervehdyksen ja koneelta Areenasta Toljanterin joulukalenterin viimeisen jakson, joka aamulla jäi väliin. Nukkumaan menin itse vasta joskus kuuden aikaan.