Lontoossa asuu n. 8 miljoonaa asukasta, mutta silti siellä sulkeutuu joulupäivänä täysin koko joukkoliikenne. Yksikään punainen bussi tai metro ei siis kulkenut mihinkään, joten päivä meni pitkälti hotellissa löhöillessä. Vanhemmat taisivat kyllä jossain käydä, mutta me siskon kanssa vietimme aamupäivän ja päivän vällyjen välissä. Ja se oli itse asiassa aika mukavaa. Telkkarista tuli hauskoja ohjelmia ja saimme nähdä livenä myös kuningatar Elisabet II pitämän kuuluisan joulupuheen. Lisäksi telkkarista tuli Lumiukko, joten siitä perinteestä ei tarvinnut tänä vuonna luopua.

Joulupäivän lounaan olimme varanneet jo hyvissä ajoin etukäteen. Ongelmia aiheutti hieman se, ettei oikein mikään riittävän lähellä ollut paikka meinannut olla auki ollenkaan joulupäivänä. Onneksi vajaan kilometrin kävelymatkan päästä lopulta löytyi pubi, josta jouluruokaa saimme.

Me siskon kanssa tietenkin laitoimme taas parasta päälle, joten hieman nauratti, kun pääsimme pubiin, jossa oli oikeastaan vain joulua pakoon tulleita vanhempia herrasmiehiä. Oli paikalla kuitenkin onneksi myös toinen iso seurue nauttimassa samaa joulupäivällistä, joten ihan ainoita emme olleet. Olimme siis itse saaneet valita menumme useammasta vaihtoehdosta. Vanhemmat olivat tehneet täysin samat valinnat, samoin me siskon kanssa.

Ruoka oli kaiken kaikkiaan oikein maittavaa ja hyvin brittiläistä. Tarjoiliamme oli jälleen mukava ja opasti meitä paukkukarkkien eli christmas crackerien kanssa. Meillehän ne olivat tietenkin ihan vieraita. Jokaisen karkin sisältä paljastui eri värinen paperikruunu ja jokin pieni lelu. Omastani sain pienen palapelin. 

IMG_20181225_153604.jpg

Alkuruuksi valitsin cherry tomato tar tatin. Yläkulmassa muuten näkyy pieni osa paukkukaramellista.

IMG_20181225_155722.jpg

Alkuruuan jälkeen saimme hyvin sitruunaiset sorbetit, joiden tarkoitus oli neutralisoida makuaisti.

IMG_20181225_161338.jpg

Pääruokana oli hand-carved turkey eli kalkkunaa. Ihan tällaista en odottanut, mutta kyllä ruoka kuitenkin ihan hyvää oli.

IMG_20181225_170001.jpg

Jälkiruuaksi olimme kaikki ottaneet christmas puddingia, joka on siis todella mausteinen kakku.

IMG_20181225_173132.jpg

Lopuksi tarjottiin vielä hyvin perinteinen ja brittiläinen mince pie kahvin kanssa. Näitä syödään Britanniassa miljoonia joulun aikaan.

Jouluateriamme oli melko aikaisin, joten kuuden aikaan olimme jo valmiita. Samoihin aikoihin myös pubi sulkeutui, joten piti etsiä toinen paikka. Jouduimme lopulta tyytymään vieraan hotellin pubiin, sillä kaikki muut sulkivat ovensa kuudelta. Siellä sitten joimme paikallista olutta ja siideriä, juttelimme ja pelasimme tietovisaa. 

Kahdeksan aikaan palasimme omalle hotellille ja siskon kanssa jatkoimme vielä joulupäivän viettoa televisiota katsellen ja mukavia jutellen.